De voor- en nadelen van Click PVC en (Dryback) verlijmbare PVC

Wat is beter? Click PVC of verlijmbare (dryback) PVC? 

PVC vloeren, ook wel vinyl genoemd, zijn de perfecte keuze voor een onderhoudsvriendelijke vloer. In tegenstelling tot laminaat en hout is vinyl 100% waterbestendig en biedt het de ideale combinatie met vloerverwarming dankzij de lage warmteweerstand. Bij het kiezen van de juiste vloer komen er echter een aantal vragen naar boven, zoals: click PVC of verlijmbare PVC? Maar geen zorgen, want wij geven je graag tips over welke eigenschappen je in acht moet nemen bij het aanschaffen van een PVC vloer.

Wat is het verschil tussen click en dryback PVC? 

Er zijn twee belangrijke verschillen tussen een click PVC vloer en een dryback PVC vloer. Een click vloer wordt met een klikverbinding (uniclic of drop lock) in elkaar gezet en zweeft boven de constructievloer. Een dryback vloer daarentegen wordt verlijmd op de ondergrond door een professionele parketteur. Beide vloertypen hebben hun voor- en nadelen, dus het is belangrijk om deze goed te overwegen voordat je een keuze maakt.

Wanneer kies ik voor een Click SPC-PVC vloer?

SPC staat voor Stone Plastic Composite, wat betekent dat een SPC click PVC vloer een vloer is gemaakt van steengruis en PVC. Dankzij de klikverbinding kun je de vloer gemakkelijk zelf leggen en hij is geschikt voor bijna elke ondergrond, zoals tegelvloeren, houten vloeren en meer. Als je kiest voor een plak PVC vloer, moet de ondergrond volledig vlak zijn, wat extra werk en kosten met zich meebrengt. 

Een click PVC vloer biedt een aantal key voordelen:

  • Ten eerste kan de vloer zwevend worden gelegd, wat betekent dat hij gemakkelijk te (de)monteren is.
  • De vloer kan gelegd worden op constructievloeren met een lichte afwijking van de ondergrond. Hiermee kan je dus kostenbesparen omdat er dus niet geëgaliseerd hoeft te worden.

De nadelen van een click vloer zijn: 

  • Een PVC click vloer kan beschadigen als de constructievloer te veel meeveert. 

Om te bepalen of je constructievloer geschikt is voor click PVC, kan je het volgende doen. Neem een lange, rechte lat (bijvoorbeeld een keukenplint) en leg deze op verschillende plaatsen op de constructievloer. Meet de ruimte tussen de lat en de constructievloer om het hoogteverschil te bepalen. Het maximale hoogteverschil mag maximaal 4mm zijn over 2 meter, dus let hierop. 

Bij grotere hoogteverschillen loop je het risico op afbreken van de klikverbindingen. Als de hoogteverschillen binnen de aangegeven marge vallen en de constructievloer dus voldoende vlak is, is het veilig om voor de click-variant te kiezen. 

Wanneer kies ik voor een Dryback PVC vloer?

De vloerdelen van een dryback pvc vloer zijn dunner, wat zorgt voor een efficiëntere warmtebegeleiding. Daarnaast is er geen contactgeluid ten opzichte van click PVC. Kwalitatief gezien is er geen verschil tussen beide opties, ondanks dat de dryback dunner is.

Een dryback PVC vloer kan alleen worden gelegd op een vloer die volledig geëgaliseerd is. Dit is om te zorgen dat de vloer langere tijd meegaat en om problemen te voorkomen. Het egaliseren van de vloer vereist professionele kennis en vaardigheden, dus het wordt aanbevolen om dit door een specialist te laten doen. Zorg ervoor dat de woning leeg is en dat de egaline minimaal 24 uur kan drogen voordat u de woning weer betreedt. Dit vereist enige voorbereiding en kan impact hebben op uw verhuizing. 

Een dryback PVC vloer biedt een aantal key voordelen:

  • Ten eerste is de warmteweerstand het laagst, toch wel fijn in deze tijden. 
  • Er is geen contactgeluid met de constructievloer aangezien dit verlijmd wordt.

De nadelen van een dryback vloer zijn: 

  • Het is een permanente vloer. Het verwijderen van de vloer op een later moment wordt lastig en vereist extra rigoreuze werkzaamheden. 

Conclusie

Als je op zoek bent naar een vloer die gemakkelijk te installeren is en geschikt is voor constructievloeren met kleine hoogtafwijkingen, is een click PVC vloer de ideale keuze. Dankzij de klikverbinding kun je de vloer zelf leggen en als je verhuist, kun je hem gemakkelijk meenemen. Als je echter op zoek bent naar een permanente vloer met de laagste warmteweerstand voor de vloerverwarming en geen contactgeluid, is een dryback PVC vloer de juiste keuze voor jou. Let wel, deze vloer moet door een professional worden gelegd. Ongeacht welke optie je kiest, zorg ervoor dat je goed overweegt welke vloer het beste bij jouw specifieke behoeften en omstandigheden past.

Bij Matteo Studio geloven wij dat de keuze voor de ideale vloer niet gebaseerd moet zijn op een financiele kwestie. Daarom houden we de prijzen voor alle vloerentypes, inclusief leggen, zo veel mogelijk gelijk.